London-Brighton – verdens ældste væddeløb

Af deres udsendte medarbejder

foto2

Verdens ældste racerløb er naturligvis i England og det køres én gang om året i november måned. Det første løb blev afviklet den 14. november 1896 og løbet i 2012 var det 116’ene i rækken. Af nobiliteter deltog blandt andet Stirling Moss.

Yngste biler er årgang 1905 – for det var det år løbet blev indstiftet. Du tænker sikkert at det vel kan dreje sig om en 20 – 30 deltagere – men der tager du grundig fejl. Der deltager mere end 500 ekvipager – det er nemlig det maksimale antal, der kan deltage og deltagerne kommer fra det meste af verden, dog med en klar overvægt af englændere. Strækningen fra London til Brighton starter i Hyde Park fra kl. 7 om morgene og skal være gennemført senest kl. 16.30. Ca. 90 % af deltagerne fuldfører løbet.

Så man på vognparken var der forholdsmæssig overvægt af – – franske biler.

Fredag aften var der auktion over tilsvarende biler i det berømte auktionshus Bonhams, som i øvrigt er en af hovedsponsorerne i løbet, men det var desværre by invitation only og vi kunne derfor ikke komme ind og overvære festlighederne, men som det ses af på et af billederne er priserne ikke ligefrem ”fornuftige”.

Lørdag var de fleste af de deltagende biler lignet up i Regent Street og som det ses på et par af billederne var der også nogle få nyere biler fra Englands storhedstid og det kunne da glæde os Triumph husarer.

SONY DSC

Kl 7.00 søndag morgen gik starten så fra Hyde Park. Bilerne er opdelt i klasser og skal være i Brighton senest kl. 16 søndag eftermiddag. Med 500 deltagere er det noget af en logistikopgave at gennemføre løbet.

Det regnede allerede fra sidst på natten så vi overvejede om det overhovedet var umagen være at drage til Hyde Park så forbandet tidligt og min vurdering var at der på grund af vejret ville være væsentlig færre deltagere end i lørdags showet i Regent Street – men der tog jeg grueligt fejl – man er vel i England!

Stort set alle biler kørte fra start – på trods af vejret.

Efter en times tid i Hyde Park var vi godt regnvåde og havde oplevet ca. halvdelen af bilerne. Efter morgenmad på en tilfældig restaurant i nærheden gik turen til Victoria Station, hvor vi tog toget mod Brighton. Vi stod af i Crawley – midt på ruten og her er der rig lejlighed til at opleve bilerne og deltagerne tættere på eftersom byen er indlagt som pause og serviceknudepunkt på turen. En amerikaner fortalte, at han havde fået fløjet bil og familie over og der var flere biler, hvor deltagerene var kvinder og andre, hvor alle passagerer – på trods af regnvejret var udklædte.

SONY DSC

Efter et par timer tog vi toget tilbage til London igen. Festmiddagen i Brighton søndag aften er kun for deltagerne og vi nøjedes derfor med at hygge os på en Pub i London.

Et fantastisk arrangement, hvis man er til fest og farver – de helt gamle biler er ikke lige mig men det var et utrolig festligt syn og oplevelsen kan varmt kan anbefales.

Mange hilsner

Bjarne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.