På besøg hos en militærkøretøjs afficionado

Niels og de store trucks

Niels og de store trucks

På en noget kold april lørdag gik turen til Niels Vegger’s samling af veteran militærlastbiler.

Der var da også kun eet medlem som var mødt op i TR bil, alle andre var fremmødt i biler af nyere Germansk herkomst…

Men nu til sagen omkring de store maskiner:

Som Niels selv siger:

”Ja 9,5 ton er en fornuftig størrelse køretøj. Det sjoveste er, at motoren vejer mere end min TR 2 nemlig 990kg.

Jeg har en svaghed for Engelske og Canadiske lastvogn militær køretøjer fra anden verdenskrig, hvilket har resulteret i, at jeg har en Lastvogn og to Kranbiler. Så det er faktisk Triumphen der er afvigeren i min samling”

Niels interesse omkring de store maskiner blev vagt tidligt og turen er også gået til Normandiet i en lastbil som kan køre max 65 kmt, det siger sig selv at sådan en tur tager et stykke tid.

Samlingens specialitet er de to kranvogne som blandt andet blev brugt til at slæbe havarerede fly væk fra landingsbaner eller til at løfte en tankmotor ud for at renovere den. Den kraftigste af de to er den 6 hjulede som angiveligt skulle kunne trække i nærheden af 270 tons. Denne kranvogn har en 6 trins sekventiel gearkasse, men kører alligevel kun ca 30 kmt i topfart. Der er træk på de 4 baghjul som sidder i selvstændige bogier.  Hvis de 4 batterier (placeret i styrehuset under passagerersædet) ikke kunne klare at starte den, så kunne tre mand tørne motoren med håndsving og når omdrejningerne var ved at være oppe kunne man slå kompressionen til med et håndtag under køleren…

I øjeblikket er Niels i gang med at renovere en mere normal mandskabsvogn hvor chassisrammen blevet renset i bund og nu står med ny maling inden alle delene skal monteres igen. Styrehuset er hos nogle af Niels venner som er i gang med at svejse det op.

Flere af lastbilerne har en del træværk også så for at renovere sådan nogle kraftige maskiner skal man både kunne noget med metal men også være en god tømrer.

Der blev budt på en forfriskning i Laden serveret på nogle af de store hjul.

Vi kiggede også på Niels far’s samling af Mercedes. 3 stk pagode samt en stor limusine og to stk BMW offroader motorcykler med en fortid inden for militæret.

Niels bror havde sin store amerikaner med. Buldrende 8 cyl… Masser af lir og et interiør i en fantastisk Cobolt-blå farve som man kun så i de glade 60’ere og tidlige 70’ere.

Så man må sige det er en familie med en stor glæde for motoriserede køretøjer.

Tak til Niels for et interessant besøg.
Vi kommer gerne igen og ser på udviklingen. Måske kunne man få en tur i et af de store køretøjer?

(Fotografier af Peter S.A. og Lars N.)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.